Forum Forum miłośników motocykli KTM Strona Główna Forum miłośników motocykli KTM
KTM Ready to Race
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ortezy Mobius - opinie
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum miłośników motocykli KTM Strona Główna -> Ogólnie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pawtwo1




Dołączył: 19 Lis 2015
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Podhale

PostWysłany: Śro 22:20, 15 Lis 2017    Temat postu: Ortezy Mobius - opinie

Proszę o opinie ortez MOBIUS- ktoś ma jakieś doświadczenia? Warte uwagi?
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
henio12323
Moderator



Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 8221
Przeczytał: 123 tematy

Pomógł: 158 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Włodawa / LBN

PostWysłany: Śro 23:39, 15 Lis 2017    Temat postu:

duzo o nich nie powiem ale słyszałem że są mało wytrzymałe - mechanizmy dosyć szybko się zuzywają powstają luzy i orteza przestaje spełniac swoje zadanie

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
barek253




Dołączył: 18 Sie 2011
Posty: 2175
Przeczytał: 50 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 8:53, 16 Lis 2017    Temat postu:

za ta kase kuopisz PODy ktore sa w hoj lepsze...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tegoth




Dołączył: 20 Kwi 2017
Posty: 1
Przeczytał: 57 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 15:31, 19 Lis 2017    Temat postu:

Ja od siebie polecę pod k8, już 3 razy uratowały mi nogę przed zerwaniem więzadła

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
motif




Dołączył: 22 Lip 2017
Posty: 117
Przeczytał: 16 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków

PostWysłany: Nie 16:29, 19 Lis 2017    Temat postu:

a ja sugeruje poczytać o skuteczności niebezpieczeństwach związanych z noszeniem ortez zanim sie wyda sporą kwotę pieniędzy.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kudłady




Dołączył: 12 Lut 2013
Posty: 187
Przeczytał: 34 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Zgorzelec

PostWysłany: Nie 19:00, 19 Lis 2017    Temat postu:

a gdzie to mozna poczytac ze jazda w ortezach jest niebezpieczna ?? bo jestem ciekaw. ja latam w asteriskach cell 2. nie sa moze idealne ale mysle ze z kilka razy uratowały mi kolana. pamietam jak zaczelem w nich jeździc to po jeździe jak je ściągnąłem to mialem wrazenie jak by mi kolana na boki latały. od tego czasu wzmocnilem miesnie na nogach i nie ma problemu. musialem tylko kupic sobie spodnie o dwa rozmiary wieksze bo mi sie uda nie miescily. a jak bylem szczypior tak dalej jestem.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
henio12323
Moderator



Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 8221
Przeczytał: 123 tematy

Pomógł: 158 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Włodawa / LBN

PostWysłany: Nie 20:01, 19 Lis 2017    Temat postu:

chodza opinie że w ortezie połamać łatwiej piszczel Very Happy

ale ja tam wolałbym piszczel połamać niż rozwalić staw Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Czołgu




Dołączył: 13 Maj 2017
Posty: 97
Przeczytał: 13 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków

PostWysłany: Nie 20:06, 19 Lis 2017    Temat postu:

Ortez powinno się używać wyłącznie po kontuzji, lub profilaktycznie na stawie który był poprzednio kontuzjowany, i pomimo powrotu do pełnej sprawności nigdy ponownie nie będzie tak samo sprawny jak przed kontuzją. Używanie ortez "profilaktycznie" na zdrowe stawy powoduje że od stawu zaczynamy wymagać coraz więcej wierząc że jest niezniszczalny. Osłabiamy go, bo więzadła nie są "trenowane". Więzadła tracą elastyczność, nie są trenowane, bo są odciążane przez ortezę.

Sporty najbardziej narażone na urazy stawu kolanowego to narciarstwo alpejskie i skoki. Czy ktoś zauważył masowe używanie ortez w tych sportach?


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Czołgu dnia Nie 20:08, 19 Lis 2017, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
henio12323
Moderator



Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 8221
Przeczytał: 123 tematy

Pomógł: 158 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Włodawa / LBN

PostWysłany: Nie 20:36, 19 Lis 2017    Temat postu:

nie do końca sie z tym zgodze- owszem w ortezie kolano jest odciązone i nie cwiczy.... ale jazda na moto to nie tylko jazda raz w tygodniu ( jak wiekszosc z nas jeździ ) główny trening dzieje sie poza motocyklem jak chodzi o zawodników. tak samo amatorsko powinno sie przygotowywać do jazdy na moto, rozciągac, cwiczyc w róznoraki sposób - a ortezy stosować jako dodatkowa ochrona wraz z mocnymi więzadłami itp.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Czołgu




Dołączył: 13 Maj 2017
Posty: 97
Przeczytał: 13 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków

PostWysłany: Nie 20:51, 19 Lis 2017    Temat postu:

Nie ma zakazu jazdy w ortezach Smile Zapytaj natomiast ortopedę czy rehabilitanta zajmującego się sportem czy powinno się ich używać na zdrowe stawy.

Ortezami rehabilitacyjnymi zajmuję się "zawodowo", tzn. moja firma produkuje je od kilkunastu lat. Mam kontakt z rehabilitantami, ortopedami itp.

Sam nigdy nie używam ortez, i nie polecam ich używania na zdrowe stawy. Ortezy do tego nie służą. Rozumiem natomiast ideologię sprzedaży ortez po 2 tys. sztuka i zdaję sobie sprawę z tego że dość prosto jest wmówić że warto wydać 4 koła "na wszelki wypadek" choć tak nie jest. Tak jak podkreśliłem. Nikt ze skoczków czy narciarzy alpejskich nie używa ortez profilaktycznie. A tam obciążenia kolan i ryzyko kontuzji jest niewspółmiernie większe niż na enduro.

Kompletnie nie rozumiem dlaczego część motocyklistów uparła się na ortezy kolan? To nie kolana będą naszym największym problemem na starość, ale nadgarstki. Znasz kogoś kto stale jeździ w najprostszych nawet stabilizatorach czy opaskach nadgarstka? Ja taki stabilizator zawsze wożę w plecaku i kilka razy mi się przydał przy naciągniętym nadgarstku czy kciuku. Ale nigdy go nie ubieram "na wszelki wypadek".


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
motif




Dołączył: 22 Lip 2017
Posty: 117
Przeczytał: 16 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków

PostWysłany: Nie 21:08, 19 Lis 2017    Temat postu:

henio12323 napisał:
chodza opinie że w ortezie połamać łatwiej piszczel Very Happy

ale ja tam wolałbym piszczel połamać niż rozwalić staw Very Happy


tyle że tu nie chodzi o złamanie dolnej części nogi bo to można łatwo wyleczyć
i jest stosunkowo niegroźne ale o uszkodznie kości udowej które właśnie może spodowodować orteza a które może się skończyć nawet śmiertelnie. Niestety znam tylko źródła angielskie, dla tych co znają wystarczy wpisać w google femur injuries:

[link widoczny dla zalogowanych]


P.S.
zgadam sie w 100% z ostatnim postem Czołgu

Osobiście nigdy nie ubiorę ortez ani kołnierza ochronnego na szyję.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez motif dnia Nie 21:10, 19 Lis 2017, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Czołgu




Dołączył: 13 Maj 2017
Posty: 97
Przeczytał: 13 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków

PostWysłany: Nie 21:15, 19 Lis 2017    Temat postu:

motif napisał:

Osobiście nigdy nie ubiorę ortez ani kołnierza ochronnego na szyję.


Kołnierz to trochę co innego Smile
Ja nie jeżdżę w kołnierzu bo mam genetycznie "krótką" szyję i jest mi w nim bardzo niewygodnie. Raz przymierzyłem i po 2 sekundach wiedziałem że to nie moja bajka.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kajtek DBL




Dołączył: 08 Sty 2015
Posty: 1029
Przeczytał: 85 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bolesławiec/ DBL

PostWysłany: Nie 21:19, 19 Lis 2017    Temat postu:

Teraz po poście czołga, każdy wyrzeknie się ortez i powiedzą że też tak twierdzą.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
KristofSX




Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 4651
Przeczytał: 110 tematów

Pomógł: 101 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: DJE

PostWysłany: Nie 21:56, 19 Lis 2017    Temat postu:

a ja jeżdżę w ortezach i będę jeździł, pogadamy jak będziecie zakładać ortezy po zerwanych wiązadłach czy uszkodzonych łąkotkach.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Czołgu




Dołączył: 13 Maj 2017
Posty: 97
Przeczytał: 13 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków

PostWysłany: Nie 22:06, 19 Lis 2017    Temat postu:

KristofSX napisał:
a ja jeżdżę w ortezach i będę jeździł, pogadamy jak będziecie zakładać ortezy po zerwanych wiązadłach czy uszkodzonych łąkotkach.


więzadłach i łękotkach

Przez 19 lat mnie się to nie stało, ani żaden z moich znajomych nie uszkodził sobie poważnie kolana na enduro. Miałem drobne naciągnięcia, ale nigdy na tyle poważne żeby wymagały używania ortez w rehabilitacji. Zwykła neoprenowa opaska załatwiała sprawę. Na nartach owszem - znam osoby które poważnie sobie zajechały kolana, ale nie na enduro.
Nadgarstki - owszem. Sam miałem pęknięcie kości łódeczkowatej bez przemieszczenia, znajomy też miał bardzo poważną kontuzję - nie wiem co - nadgarstek wyłączony z ruchu na pół roku. Mimo to, nikt z nas nie jeździ profilaktycznie w ortezach nadgarstka.

Czujesz się dobrze w ortezach, wygodnie się w nich jeździ, to proszę bardzo.
jak mówi staropolskie przysłowie Wolnoć Mściwoju w swoim pokoju Smile


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Czołgu dnia Nie 22:24, 19 Lis 2017, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum miłośników motocykli KTM Strona Główna -> Ogólnie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin